Pindah Rumah Pindah Kerja

>> Wednesday, May 12, 2010

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Dalam post yg lepas aku cerita pasal pindah rumah & pindah tempat keja....Alhamdulillah, dua2 dah selesai

sekarang aku dah pun berpindah ke rumah baru..rumah baru?...hehehe..bukan, rumah sewa baru..rumah yg aku beli tak siap lagi, InsyaAllah pertengahan tahun depan dijangka siap..rumah yg aku sewa skrg ni rumah teres setingkat je...selesa la sket compared dgn rumah dulu..dulu aku dok walk up flat jer...3 thn jugak la...skrg dah tak blh dah...bukannya apa, kesian kat wifey aku, ari2 blk sekolah kena panjat tangga sambil dukung anak, bawak barang...sian. tu yg kitorg decide carik teres senang sket.

Penat btul pindah..ni kali ke-5 aku pindah since kahwin..hehehe. Tp lg penat bila aku kena tipu hidup2 dgn lori sewa...Hampeh...skrg ni kan ramai mat2 lori tampal nom tel kat tepi2 jalan...aku call la sorg mamat ni...nama dia Azmi, dari Batu 10 Cheras, no tel 0196647724..korang ingat nom ni..jgn skali2 call nak sewa lori ni...blacklist kan no ni...jgn korang terkena plak lps ni

Masa aku call, dia janji nak bawak lori 3 tan, sewa lori RM 180, 3 org pekerja RM 90..so total RM 270..dua tiga kali aku call, mmg confirm la tu harga dia..tup2 pagi aku nak pindah tu dia bawak lori 5 tan, barang aku takde la banyak pun, kalau lori 3 tan pun aku rasa tak penuh..lepas dah abih angkut barang atas lori, dreber bagi aku resit RM 680...what the heck???.....diorg pakai main susun je barang dlm lori, kalu susun elok2 aku rasa separuh lori jer. dah la aku & adik2 aku tlg angkut jugak..3 org pekerja tu, yg btul2 keja sorg jer..sorg tunggu atas lori, sorg lg buat keja slow nak mampos..aku rasa aku lagi byk mengngkot compare dgn dia..fine la aku tak kesah sgt pun, mmg aku ni ringan tulang..hahaha

Lepas loading down barang kat umah baru, aku call tokey dia mintak kurang, dia cakap x bleh pasai lori besar..aku cakap, aku mintak lori 3 tan jer, sapa suruh bawak lori 5 tan..lps tu dia mintak nak cakap dgn dreber..ntah apa diorg discuss, dia kurang RM 650 je...aku mintak kurang lg dgn dreber, dia bg last price RM 630...aku try call tokey skali lagi nak cakap dgn dia apsal mahal sgt, this time dia dah tak angkat...2-3 kali aku call tak angkat dah...damn it!! so, aku bayar jugak la...korang imagine, lari giler bajet aku, dari RM 270 to RM 630 - berapa beza tu? - RM 360..blh makan sebln tu...takpela, aku redha, tp aku doakan semoga bisnes dia lingkup, bisnes tipu client, mmg tak berkat...aku mintak supaya tuhan balas balik apa yg dia buat kat aku...korang yg buat bisnes, beringat la...jgn sekali2 sbb nak cepat kaya, korang tindas org lain, tipu, bagi/amik rasuah & buat benda2 yg salah baik disisi undang2 apatah lagi di sisi agama... mungkin kita blh cepat kaya, tp buat apa kalau kaya rezeki tak berkat..tuhan tak redha..sanggup ker korang bagi anak bini makan duit dari sumber yang haram??...aku percaya, tuhan akan ganti blk duit aku yg hilang tu...kalu bukan dlm bentuk duit, maybe dlm bentuk2 yg lain...jgn korang pandang rezeki ni dlm bentuk duit jer...kesihatan, urusan dipermudahkan, ketenangan hati, rasa selamat, kebahagiaan rumahtangga...semua tu rezeki jugak...btul tak?...I.Allah, aku redha

Kerja baru?...yup, aku dah resign dari HSBC last week setlh berminggu2 aku pikir..aku consult dgn parents, member2, & istikharah..finally i decide to go...yeah, it was a tough decision but i believe it the best for me...minggu ni minggu utk aku berhoneymoon seblm start stress kat tempat baru next week...hehehe. 6 thn aku keja kat HSBC, kira otai la jugak...sebak jugak la nak tinggalkan member2 kat HSBC, tp apakan daya, perjuangan harus diteruskan..hehehe..masa bg speech last day ari tu, nak menitis jugak la air mata jantan aku..byk benda aku blaja kat sana, in term of people, management, process knowledge etc....anyways thanks guys for all your support..i will remember our frenship forever...

Wish me luck with my new career:-)..salam!!

1 comments:

Anonymous May 15, 2010 at 8:07 AM  

tak patut betul lori tu...

About This Blog

Blog ini berkaitan personal, financial & properties. Segala komen, nasihat, cadangan dan pendapat dari pembaca adalah amat dialu-alukan

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP