Dugaan Demi Dugaan

>> Tuesday, August 17, 2010

Salam Ramadhan..

Sedar tak sedar dah seminggu kita berpuasa..aku rasa masih tak terlambat untuk aku ucapkan selamat berpuasa kepada semua..mudah2an Ramadhan kali ini menjadi medan untuk kita menilai dan memperbaiki diri dalam segala amalan yg kita lakukan baik amalan dunia apatah lagi amalan akhirat...

Sejak 2 bulan kebelakangan ni, banyak peristiwa yg berlaku kat aku..ada yg baik dan ada yg kurang baik...first skali, aku dapat satu unit sub-sale kat Lagoon Perdana far below market value..yg ni utk aku sendiri la..hehee..asking price 98k, lps nego2 dpt 88k..huhu. Market value 125k..ni dah kita 30% below than MV...banyak beza tu..duit extra tu blh la rolling plak lepas ni..blh buat beli apa2 yg patut cos aku plan nak buat furnish rumah plak...apartment ni dekat dgn sunway pyramid & Taylor kolej..so, rental insyaAllah takde masalah..occupancy rate more than 90%..ROI boleh dpt 8% or more..okla tu, not bad.

Sehari lps close deal Lagoon Perdana tu, aku plak kena admitted. Seminggu jugak la aku kat KPJ Kajang..doctor diagnosed aku ada appendix, stones dgn gastrik..mak aiii..3 serangkai. terkejut btul aku, sebelum ni tak penah ada simptom2 sakit pun except sakit perut selama 2 minggu sblm aku masuk wad tu..doctor operate buang apendix cos aku punya apendix dah tahap kronik..doc cakap kalu biar sket lg benda tu boleh pecah dan menyebabkan maut....tp Alhamdulillah, Allah tu Maha Pengasih maka aku masih bernafas di atas bumi milik-Nya. Dua2 buah pinggang aku plak ada stones tp doc nak try keluarkan naturally sebab aku punya kecik jer, tak bahaya sangat katanya..just minum air masak banyak2 dan insyaAllah 90% kebarangkalian batu tu akan keluar tru air kencing. 3 minggu aku rehat kat rumah..sebln aku tak keja..best oooo cuti..hehehe. wifey aku byk ambil alih semua tugas2 yg biasa aku buat kat umah sepanjang tempoh sebln aku 'berpantang' tu..memang dia banyak sacrifice la utk famili kitorg...tu yg buatkan aku lagi bertambah sayang kat wife aku ni..hehehe

Selepas jer sembuh drpd operation, aku berjaya plak jual 2 rumah yg dah lama dok ada dlm listing aku...the best part is aku close deals tu dlm masa 2 hari berturut-turut..satu rumah tu buyer bayar cash...RM 440k cash...ni case aku yg terbest setakt ni la..hehehe..Alhamdulillah, ada la duit raya lebih tahun ni utk anak2 aku..hehehe. Itu la yg dikatakan rezeki kan..salah satu perkara yg Tuhan dah tentukan ke atas kita selain jodoh, ajal ialah rezeki..aku bersyukur sangat. Selepas Allah uji aku dengan sakit, akhirnya di ujungnya tu ada jugak kemanisan dan kegembiraan buat aku:-)...Allah Maha Adil

Semalam, anak aku yg bongsu, Luqman Faizi masuk wad plak..ada phlegm & virus kat paru2...2-3 minggu kebelakangan ni dia asyik batuk2 dan selsema..demam pun on and off..so, aku dgn wife bergilir2 jaga dia kat wad..tp hari ni dah nampak macam ok sket dah...kahak dgn batuk dah kurang..demam pun dah takde. Harap2 semuanya selamatla..aku kalu bab2 anak ni aku lemah sket...anak sakit sket pun aku dah tak bleh duduk dah..ni plak tgk anak kena masuk drip, ambik darah, kena buat fisioterapi..fisioterapi tu kena masuk wayar penyedut melalui hidung dan mulut utk sedut kahak..dah la budak tu kecik lagi, baru 5 bln...hmmm, dugaan, dugaan..

Bila pikir2 balik, aku masih bertuah cos ada orang lain yg lagi teruk ujian dan dugaan yg Tuhan bg kat dia...aku bersyukur dan redha dengan apa yg tuhan bagi kat aku...mungkin ni pengajaran dan peringatan utk aku sekeluarga...mungkin jugak sbg kifarat kat aku..yg baik dan yg kurang baik, dua2 tu ujian dari Allah...sesungguhnya Allah tidak akan meguji hambanya melainkan hamba-Nya itu dapat menerimanya...


2 comments:

wakif August 29, 2010 at 11:47 PM  

RM440k cash!! wow... tahniah.... bro ni property agent ke?

Fauzi September 22, 2010 at 4:19 PM  

rezeki anak2... yup, part time property agent..ni transaction tertinggi setakat ni..hehehe

About This Blog

Blog ini berkaitan personal, financial & properties. Segala komen, nasihat, cadangan dan pendapat dari pembaca adalah amat dialu-alukan

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP