Mentari Court oh Mentari Court

>> Monday, April 5, 2010

Bulan 11 tahun lepas aku (actually wifey aku) ada beli umah kat Mentari Court, subsale...aku dpt dari owner RM105K tp aku mark up loan RM120K...so, dpt la sket cash utk aku invest beli rumah lain plak...hehehe

Yang aku nak cerita ni bukan pasal rumah tu, tp pasal bank vendor..vendor buat loan dgn bank XXX (kena sensored, nanti aku kena saman plak kang..hahaha)..local bank, so what do u expect...sori la, maybe aku keja dgn international bank, tu yg perception aku kat local bank ni lain sikit...sori kawan2 yg keja local bank ye...tp tak semua local bank teruk, ada jugak yg bagus...

Berbalik kepada cerita pasal bank vendor aku ni(aku namakan bank XXX..hehehe), aku dah sign s&p bulan 11 last year lg. Aku buat loan dgn RHB islamic...bank aku dah release redemption payment to bank XXX pada 1/03/2010. so, hutang vendor dgn bank XXX dah settle..the next step is, bank XXX will release security documents to RHB Islamic in order for RHB to release the balance payment to vendor & myself...then, lawyer akan register kat high court, barulah legally rumah tu jadik hak aku (wifey aku).

Yang aku bengang nya, sampai sekarang bank XXX tak release2 security docs tu lagi...padahal bukannya susah pun..document dah ada, pass jer la kat RHB tu..dah sebulan lebih dah...bila lawyer aku call diorg cakap tengah process...jawapan standard...yg buat aku lagi bengang, RHB dah mintak aku bayar interest last month...RM250 jugak la sebln...kalu bulan ni tak settle jugak, kena keluar duit lagi...bengang betul..free2 jer aku bagi duit kat bank...tadi lawyer aku message "to date XXBank bg status, we wl cl u by d latest this thursday"..huh..lagi mau mintak extend....apa barang??..so, aku kena tunggu Khamis ni..kalu takde apa2 jugak, aku akan ambil tindakan yg lebih agresif..

Vendor la untung sekarang ni...monthly payment dah tak kena bayar, lps tu bulan2 makan duit sewa free2 jer la...selagi tak register atas nama wifey aku, selagi tu kitorang tak boleh buat apa2 kat rumah tu...aku ada call owner, nak mintak amik awal sket rumah tu, aku nak repair sket2 apa yang patut...jgn harap la nak dapat, owner pun hardcore investor, dia lagi pandai...hehehe

Maybe ni pengajaran buat aku jugak la...
1. next time kalu nak beli rumah, make sure bank vendor bukan bank XXX lg..kalu bank XXX, sori,aku takkan beli rumah tu..huhu
2. baik beli lelong, kalu rumah kosong...loan tak settle lagi pun dah boleh sewa (kalu legallly memang tak boleh la, tapi ramai orang buat, so, apa salahnya kita buat jugak..hehehe)

3 comments:

tunbegia April 6, 2010 at 12:53 AM  

beli rumah lelong macam duit buat duit kann,

salamm,

tuanbri April 6, 2010 at 8:09 AM  

Eon Bank.

Aku pun ada aslah yg sama

Fauzi April 6, 2010 at 11:26 AM  

tunbegia : btul tu..kalu kena gaya la.
bri: bg petua sikit camner ko handle?

About This Blog

Blog ini berkaitan personal, financial & properties. Segala komen, nasihat, cadangan dan pendapat dari pembaca adalah amat dialu-alukan

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP